تاثیر طرحواره ها از نظر مشاور خانواده خوب بر زندگی زوجین

تاثیر طرحواره ها از نظر مشاور خانواده خوب بر زندگی زوجین طرحواره به اعتقادات عمیق فرد در مورد خود و جهان هستی گفته می شود که تحت تاثیر آموزش های سال های اولیه زندگی می باشد.


به گزارش المور به نقل از ایسنا بنابر اعلام کلینیک روانشناسی انتخاب نو، در حقیقت طرحواره ها در مرکز مشاوره ایرانیان به مجموعه ای از باورها، خاطرات، تصاویر ذهنی و احساسات بدنی فرد اطلاق می شوند که در سال های دور شکل گرفته و موجب می شوند تا در عملکرد فرد از نظر فردی، خانوادگی، شغلی و اجتماعی تغییرات زیادی صورت گیرد. طرحواره ها تاثیرات عمیق و قدرتمندی در شناخت و احساسات فرد دارند و از همین طریق افکار یک فرد را کنترل می کنند. چنانچه طرحواره ها موجب لطمه به زندگی فردی و اجتماعی شوند آنها را طرحواره های ناسازگار می گویند و چنانچه این باورها موجب بروز مشکل در زندگی فرد نشوند آنها را طرحواره سازگار می نامند. بنا بر این می توان گفت طرحواره چیزی است که در روان همه انسانها وجود دارد و واکنش ها و تصمیمات یک فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.


بنا بر تعریفی که ارائه نمودیم باورها و اعمال افراد تحت تاثیر طرحواره ها قرار دارند و از همین جهت برمبنای نظر دکتر تابع جماعت مشاور خانواده و ازدواج طرحواره ها قادر هستند بر انتخاب همسر و رفتاری که زوجین در زندگی مشترک با یکدیگر انجام می دهد نیز اثرگذار باشند و مسیر زندگی آنها را به سمت مثبت یا منفی سوق دهند. زمانی که افراد در زندگی مشکلات مشابهی برایشان ایجاد می شود که احساساتی نسبتا یکسان در آنها ایجاد می کنند می گوییم طرحواره فرد فعال شده. طرحواره ها عموما در ناخود آگاه فرد وجود دارند و فرد نمی داند که اعمال و رفتار وی تحت تاثیر آن می باشد.
شایع ترین انواع طرحواره های تاثیر گذار در زندگی زوجین
1- طرحواره محرومیت هیجانی: یکی از سخت ترین طرحواره ها، طرحواره محرومیت هیجانی می باشد که موجب می شود فرد توانایی بروز هیجانات و احساسات درونی خودرا نداشته باشد. معمولا این طرحواره به سبب وجود والدینی سخت گیر و انتقاد گر ایجاد می شود که فرد بصورت ناخود آگاه در اثر احساس بدی که از والدین دریافت کرده ترجیح داده دیگر احساسات درونی خودرا بیان نکند. وجود این طرحواره موجب بروز مشکلات زیادی در میان زوجین می شود برای اینکه این افراد در مقابل همسر خود نیز توان بیان احساسات و بروز هیجانات درونی خودرا نداشته و برقراری ارتباط با آنها خیلی مشکل است. معمولا همسران این افراد در مراجعه به مشاورین ازدواج همیشه از سرد بودن و رفتار رسمی همسر خود احساس ناراحتی می کنند و احساس می کنند رابطه عاطفی آنها برای ادامه زندگی مشترک بسیار نا امید کننده است.
2- طرحواره بی اعتمادی: در این طرحواره فرد معمولا گرفتار بی اعتمادی نسبت به قشر خاص یا جنسیت خاصی از افراد می باشد، بعنوان مثال این افراد باور دارند همه زنان افرادی مادی هستند و نسبت به آنها احساس بی اعتمادی شدیدی داشته که این بی اعتمادی موجب ایجاد ترس در ازدواج و بر قراری رابطه ای مناسب با زنان می گردد. طرحواره بی اعتمادی معمولا تحت تاثیر خاطره ای بد که فرد در آن مورد بد رفتاری قرار گرفته و احساساتی همچون غم و خشم را در آن تجربه نموده، به وجود آمده. معمولا شدت واکنش های افراد در مقابل این طرحواره بسیار زیاد بوده و خیلی زود خودرا نشان میدهد.


3- طرحواره رهاشدگی: یکی دیگر از طرحواره هایی که از نظر دکتر باقری مشاور خانواده و ازدواج در روابط زوجین مشکلات فراوانی را ایجاد می کند، طرحواره رهاشدگی می باشد. افرادی که تحت تاثیر این طرحواره قرار دارند بر این باور هستند که شریک زندگی شان یا افرادی که در زندگی برای آنها مهم هستند، دیر یا زود آنها را ترک می کنند و روابط عاطفی آنها محکوم به شکست است. این افراد احساس می کنند تا آخر عمر توانایی داشتن شریک عاطفی را ندارند و تحت تاثیر این باور و احساس همیشه احساس ترس و نگرانی شدیدی در درون خود دارند. احساس رها شدگی تحت تاثیر اتفاقاتی همچون: بی توجهی والدین، جدایی والدین، عدم حضور یکی از والدین در دوران نوزادی و ترد شدن از طرف والدین در دوران کودکی برای فرد ایجاد می شود که برای رهایی از آن باید حتما به یک طرحواره درمانگر مراجعه نماید.


4- طرحواره نقص و شرم: در این طرحواره احساس بی ارزشی عمیقی فرد را در بر می گیرد به صورتی که مشاور خانواده خوب این افراد را در حالتی مشاهده می کند که قربانیان زندگی مشترک خود هستند. این افراد معمولا تمایل دارند تا از اجتماعاتی که آنها را مورد قضاوت قرار می دهند کناره گیری کرده و بر این باور هستند که به اندازه کافی خوب، دوست داشتنی و باارزش نیستند. همین باور مرکزی موجب می شود تا این افراد گاهی در زندگی زناشویی مورد سوءاستفاده شریک زندگی خود قرار گرفته و تقصیر همه مشکلات بر گردن آنها گذاشته شود. این طرحواره در اثر مقایسه های نابجا و سرزنش های مداوم والدین ایجاد می شود و معمولا تا زمانی که فرد برای درمان اقدام نکند وی را رها نمی نماید. و فرد نمی تواند یک زندگی رو به روال و عادی را طی نماید.
5- طرحواره استحقاق: این طرحواره در بین مراجعه کنندگان کلینیک روانشناسی انتخاب نو در افرادی که در کودکی بیش از حد مورد توجه و دارای رفاه بوده اند بسیار دیده می شود. باور این افراد این است که نسبت به دیگران برتری دارند و هیچ نوع قواعد و قانونی را برای خود قائل نیستند. معمولا در میان زوجینی که اختلال خود شیفته در یکی از آنها دیده می شود زمینه طرحواره استحقاق بسیار زیاد بوده، برای اینکه این افراد گاهی اوقات برای ارضاء تمایلات خود، بدون در نظر گرفتن احساس طرف مقابل دست به کنترل های افراطی زده و زورگویی می زنند.
انتهای رپرتاژ آگهی


1400/03/17
13:31:53
0.0 / 5
840
تگهای خبر: ارز , زندگی , مد
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
almur

المور

لاکشری و فشن

almur.ir - حقوق مادی و معنوی سایت المور محفوظ است