روایتی از عملیات طریق القدس از زبان یک نیروی اطلاعات و عملیات

روایتی از عملیات طریق القدس از زبان یک نیروی اطلاعات و عملیات به گزارش المور، تقریبا چهار ماه بعد از عزل بنی صدر، نیروهای مسلح ما توانستند برای آزادسازی مناطق اشغالی عملیات های پی در پی و گسترده ای را طرح ریزی و اجرا کنند. بعنوان مثال عملیات «ثامن الائمه» در ۶ مهر سال ۶۰ اجرا شد و دومین عملیات بزرگ ما «طریق القدس» نام گرفت که دو ماه بعد از عملیات فتح المبین در منطقه غرب شهرستان سوسنگرد و با هدف آزادسازی شهر بستان و رسیدن به مرزهای بین المللی طرح ریزی و اجرا شد.



عملیات «طریق القدس» همچون نبردهای ماندگار دوران هشت سال دفاع مقدس به حساب می آید که دارای خصوصیت های خاصی مانند ایجاد انسجام بین نیروهای سپاه و ارتش، بروز امداد غیبی، شکل گیری یگان توپخانه سپاه و آزادسازی بخش گسترده ای از خاک میهنمان است.

سردار محمد تقی امیدوار مهاجر از نیروهای اطلاعات و عملیات و پیشکسوتان عرصه ایثار و شهادت در دوران هشت سال دفاع مقدس در گفتگو با ایسنا، روایت می کند: در سال ۱۳۵۹ به جبهه اعزام شدم و این توفیق نصیبم شد که تا پایان جنگ تحمیلی در مناطق عملیاتی غرب و جنوب حضور داشته باشم. تشریح عملیات طریق القدس نیازمند یک مقدمه است؛ چون که در هشت ماهه اول دوران دفاع مقدس با حضور بنی صدر در رأس فرماندهی کل قوا، همکاری ها و ناهماهنگی هایی وجود داشت و این مساله سبب شده بود تا نتوانیم پیروزی های برجسته ای به ثمر بنشانیم. با برکناری بنی صدر در خرداد ماه سال ۶۰، بعد از مدت کوتاهی ناهماهنگی های موجود بین نیروهای دفاعی ما به صورت ویژه ارتش و سپاه جای خودش را به همدلی و انسجام و طرح عملیات مشترک داد.

تقریباً چهار ماه بعد از عزل بنی صدر، نیروهای مسلح ما توانستند برای آزادسازی مناطق اشغالی عملیات های پی در پی و گسترده ای را طرح ریزی و اجرا کنند؛ بعنوان مثال عملیات «ثامن الائمه» در ۶ مهر سال ۶۰ اجرا شد و دومین عملیات بزرگ ما «طریق القدس» نام گرفت که دو ماه بعد از عملیات فتح المبین در منطقه غرب شهرستان سوسنگرد و با هدف آزادسازی شهر بستان و رسیدن به مرزهای بین المللی طرح ریزی و اجرا شد.

این عملیات در روز یکشنبه نیمه شب هشتم آذر ۱۳۶۰ در سه محور شروع شد. محور شمالی این عملیات از ارتفاعات «الله اکبر» در شمال شهر سوسنگرد تا منطقه «چزابه» گسترش داشت. محور میانی دهلاویه بود و محور جنوبی هم «سویدانی» نام داشت که از مجاور رودخانه نیسان آغاز می شد. اصلی ترین محور عملیات، محور شمالی بود؛ چونکه عبور نیروهای پیاده در زمین رَملی بسیار دشوار بود. رزمندگان برای عبور تا زانو در شن فرو می رفتند و تردد برای فاصله طولانی بسیار محدود می شد.

خوشبختانه نیروهای ما توانستند بخشی از مسیر را جاده بکشند که به جاده «فانوس» یا «پیروزی» معروف شد. رزمندگان برای اجرای عملیات تا نزدیکی دشمن به واسطه عبور از همین جاده خویش را به دشمن رساندند. عراقی ها تصور نمی کردند نیروهای ایرانی بتوانند چنین جاده ای را در آن محور ایجاد کنند، ازاین رو دشمن نیروی زیادی در این منطقه مستقر نکرده بود و نیروهایش به شکل پاسگاه های مرزی و دیده بان ها بودند.

نیروهای اطلاعات و عملیات در محور شمالی کار شناسایی را به خوبی و دقیق انجام دادند. در اینجا باید از برادران بومی سوسنگرد و بستان تشکر کنم؛ همچون مرحوم سید محمد موسوی از عشایر منطقه که در شناسایی نیروهای ما بسیار کمک کرد و توانست رزمندگان را تا عمق پشت دشمن یعنی تنگه چزابه عبور دهد. نیروهای ما توانستند به پشت توپخانه دشمن بروند و آنها را غافلگیر کنند. تنها راه ورودی و خروجی دشمن برای پشتیبانی از نیروهایش تنگه چزابه بود. عرض این تنگه حدود چهار کیلومتر است و از یک طرف رملی و طرف دیگرش هورالعظیم قرار دارد. به دنبال این غافلگیری نیروهای دو محور دیگر توانستند به دشمن حمله کنند و از سوی دیگه توپخانه عراق کامل به دست رزمندگان مان افتاد. برآورد شد که ۶ تیپ دشمن در محاصره نیروهای ایرانی قرار گرفتند.

در اینجا باید اشاره ای به امداد الهی نماییم. در شب عملیات باران آمد و زمینهای رملی سفت شدند، همین سبب شد تا نیروها به سادگی با پای پیاده بتوانند بسمت نیروهای عراقی پیش بروند و خط دوم دشمن که توپخانه عراقی ها در آن جا قرار داشت سقوط کند.

در عملیات طریق القدس توانستیم ۷۰ روستای منطقه بستان و سوسنگرد را آزاد نماییم. مساحت تقریبی ۸۰۰ کیلومتر از خاک کشورمان را پس بگیریم. برای اولین مرتبه نیروی دشمن را به خط مرزی پس زدیم. خطوط پشتیبانی و مواصلاتی دشمن در شمال خوزستان قطع و همین مساله تجزیه نیروهای دشمن در داخل کشورمان را رقم زد. صدام نیروی بسیاری در بستان مستقر کرده بود. عملیات طریق القدس باآنکه در یک یا دو روز اجرا شد اما دفع پاتک بسیاری داشت به صورتی که ۱۰ تا ۱۱ روز یعنی تا بیست و دوم آذرماه عراق مرتب پاتک می کرد و خود صدام شخصاً در منطقه حضور یافت برای نیروهایش سخنرانی و آنها را تهدید کرد.

اهواز مهم ترین شهر در جبهه جنوب به شمار می آمد؛ با اجرای عملیات طریق القدس دشمن از این شهر دور شد و ما توانستیم غنائم بسیار زیادی را به دست بیاوریم. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حدود ۱۰۰ تانک و ۷۹ نفربر را به غنیمت گرفت. ۷۰ قبضه ضدهوایی و ۲۵۰ خودرو هم به دست آوردیم. شهید حسن تهرانی مقدم که آن زمان به او «اصغر مقدم» می گفتیم برای نخستین بار بعد از این عملیات با استفاده از توپ های غنیمتی این عملیات یگان توپخانه سپاه را تشکیل داد.
خوب است که در اینجا یادی از شهدای این عملیات داشته باشیم در سه روز نخست این عملیات حدود ۱۵۰۰ نفر از رزمندگان به شهادت رسیدند و از منطقه خارج شدند. عمده نیروها سپاه، ارتش، نیروهای ستاد جنگ های نامرتب، بسیج و جهاد سازندگی بودند. شهید «محمدرضا کشاورزیان» یکی از نیروهایی است که تا دو ماه بعد از عملیات طریق القدس در منطقه چزابه برای دفاع از بستان حضور داشت. همینطور شهید «ولی الله تاک» هم از دیگر شهدای منطقه بستان است. شهید کشاورزیان از یک خانواده مستضعف و کشاورز بود. اواخر انقلاب به حوزه علمیه قم رفت و به علت هوش سرشاری که داشت طلبه بسیار موفقی بود و توانست به مدارج علمی بالایی برسد. شهید کشاورزیان یکی از نیروهای تدارکات و پشتیبانی بود.



منبع:

1403/09/09
11:11:06
56
0.0 / 5
موضوعهای خبر: بین المللی , زندگی , مد
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات کاربران المور در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
almur

المور

لاکشری و فشن

almur.ir - حقوق مادی و معنوی سایت المور محفوظ است